Tradicionalna Kineska Medicina

AKUPUNKTURNE I ISTOČNJAČKE TEHNIKETradicionalna Kineska Medicina

Svetska zdravstvena organizacija priznala je akupunkturu kao ravnopravnu medicinsku disciplinu, nakon detaljnih naučnih eksperimentalnih, kliničkih i laboratorijskih dokaza o njenoj delotvornosti. Akupunktura nije više alternativna medicina po načinu delovanja, ali je alternativna po svojim efektima: leči i isceljuje mnoge bolesti kod kojih savremena medicina nije uopšte u stanju i mogućnosti da postigne takve efekte.

01 Akupunktura

Akupunktura je metod lečenja i najpoznatiji vid tradicionalne kineske medicine sa istorijom dugom šest i više hiljada godina. Pod akupunkturom (u tradicionalnom značenju) podrazumevamo lečenje obolelih delova tela ubadanjem akupunkturnih igala u tačno lokalizovane tačke na površini tela.

Šta leči akupunktura?

 • Bolove: bol u vratu, kičmi, zglobovima, mišićima, išijas i drugi bolovi duž nerava, artritis …
 • Promenu raspoloženja: depresija, nervoza…
 • Nesanica, Vrtoglavica, Glavobolje i migrene
 • Hronični i alergijski sinuzitis i bronchitis, astma
 • Nelagodnost i bol u želucu
 • Konstipacija i hemoroidi
 • Smanjen/povećan apetiti
 • Gojaznost
 • Otok (zadržavanje vode ili limfe)
 • Zadržavanje mokraće i Noćno mokrenje
 • Hipertrofija i zapaljenje prostate
 • Poremećaj i bolne menstruacije
 • Akne, ekcemi i druge kožne promene
 • Odvikavanje od pušenja…

02 Elektro Akupunktura

Elektroakupunktura predstavlja savremeni način lečenja zasnovan na principima klasične akupunkture, s tim što se stimulacija akupunkturnih tačaka vrši pomoću električne energije tačno određene jačine i amplitude.

Elektroakupunktura ima znatne prednosti nad drugim metodama, pre svega što se jačina stimulacije može prilagoditi prema indikacijama. Elektrostimulacija povoljno deluje:

 • na zarašćivanje rana, jer je utvrđeno da je kod hiruških zahvata izvedenih u akupunkturnoj anesteziji infekcija rana vrlo retka, kao i druge postoperativne komplikacije.
 • kod postoperativnih bolova koji su posledica obimnih hiruških intervencija.

Elektroakupunktura se koristi u rehabilitacione i u fizioterapeutske svrhe. Povećava bazalni tonus I kontraktilnost mišića, što se koristi kod lečenja oboljenja motornih nerava (npr. Dečija paraliaza).

03 Moksibustija

Moksibustija je kreirana da pojača učinak akupunkture, te se u kombinaciji s ostalim tehnikama rada na telu poput shiatsua, masaža i ventuze (kupiranje). Postižu se izuzetni terapijski učinci, a može se koristiti i kao samostalna terapija u zavisnosti od tegoba.

Moksa se primenjuje kod dece, staraca, asteničnih i rekovalescentnih osoba. Povremeno tretiranje akupunkturnih tačaka na zdravom čoveku prevenira različite vrste bolesti i podiže nivo vitalne energije u telu.

Direktna moksibustija – stavljanje kupe od moksa vune direktno na kožu iznad akupunkturne tačke. Kupa se zatim upali i užari.

​Indirektna moksibustija – između kože i mokse stavlja se parče đumbira i na njemu se izbuše rupice, a zatim postavi na kožu iznad željene tačke. To se ponavlja dok koža ne postane hiperemična. U svakoj seansi se upotrebi 3 do 5 kupa. Mogu da se koriste i šipke ili fišeci od mokse u vidu cigare, koji se upale na jednom kraju i drže na odstojanju od oko 15 mm. Indirektno zagrevanje moksom traje oko 15 minuta.

04 Venuzoterapija

Terapija se izvodi pomoću ventuza – malih staklenih kupica (mogu biti i keramički ili bambusovi ) u čiju unutrašnjost se stavi vata natopljena alkoholom i zapali, a nakon kratkog vremena se vadi, a sud brzim pokretom stavi na željenu površinu kože.

Terapija ventuzama u tradicionalnoj kineskoj medicini nazivala se « metoda roga».
Ovim postupkom stvara se vakum u sudu uvođenjem toplote te dolazi do stvaranje lokalne kongestije tkiva i lokalne krvne staze.

Danas se koriste ventuze tzv. Triple method – koje stimulišu bioaktivne tačke vakumom, magnetom i presurnim efektom.

Ventuze se preporučuju za lečenje reumatskih bolesti, artroza, artritisa,bolova u leđima i vratu, paraliza povrede mekih tkiva, bronchitisa, astme bronchialis

05 Tretmani akupunkturnih tačaka

Laserska stimulacija akupunkturnih tačaka:

U novije vreme veoma rasprostranjena zbog lake i bezbolne aplikacije te se s lakoćom primenjuje i u dečijem uzrastu.

Pri ovoj metodi koriste se laseri koji deluju biostimulativno na ćelije, analgetički i antiinflamatorno.

acupressure

Akupresura

Drevna kineska tehnika koja se izvodi pritiskom prsta na tzv. aku – tačke. Njom se izaziva reakcija na rastojanje, u zoni koja nema tesnu vezu sa zonom razdraženja. Signal putuje kroz brojne tačke te na taj način uspostavlja « unutrašnju» ravnotežu i energijski balans.

Razlikuju se dve tehnike
a) Sedativna – koristi se kada je u pitanju bol, spastična pareza i paraliza, kontrakture.
b) Tonizirajuća – koristi se kada je posredi hipotonija, atrofija mišića, flakcidna paraliza.

Terapijski efekat je analgetički (poboljšanje cirkulacije i trofiku tkiva), sedativni i tonizirajuć.

Refleksologija

Temelji se na masaži palcem ili kažiprstom, refleksnih tačaka na stopalima i rukama, koje odgovaraju određenim organima, žlezdama i strukturama u organizmu, radi poboljšanja njihove funkcije.  Postiže se relaksacija celog organizma, pročišćava telo od toksina, uspostavlja se energetski balans u celom organizmu, poboljšava cirkulaciju…

Indikaciono područje:

 • Glavobolja, Hronični umor, Poremećaj sna
 • Poremećaj varenja, opstipacija, hemoroidi
 • Bolovi u kičmi, lumbago, išijas
 • Bolovi u zglobovima
 • Loša cirkulacije i povišeni arterijski pritisak…

06 Video

07 Video

REZERVIŠI ☎ 021/6721492